FinSave geeft consument grip op eigen financiële situatie

De nieuwe app FinSave geeft consumenten meer grip op hun financiële situatie. Door ze te wijzen op een goedkopere hypotheek, verzekering of een aanvullend pensioen. Door slimmer te sparen of een lening met de laagste rente af te sluiten. Door gebruik te maken van de analyse van banktransacties door Invers maakt de app hun financiële situatie sneller en beter inzichtelijk.

FinSave is nog niet zo lang live, maar telt nu al 10.000 gebruikers. Met een achterban van meer dan 750 financiële adviseurs is de verwachting dat het gebruikersaantal eind dit jaar meer dan 100.000 bedraagt. 

Beter inzicht

De app geeft gebruikers inzicht in hun complete financiële situatie en geeft aan waar ze kunnen besparen en hoe ze slimmer met hun geld kunnen omgaan. Zo rekent de app precies uit hoeveel iemand op zijn hypotheek kan besparen, inclusief boeterente en adviseurs- en oversluitkosten. Of wat iemand in dertig jaar kan besparen op de premie van zijn overlijdensrisico- of arbeidsongeschiktheidsverzekering. Maar ook wat iemand maximaal aan hypotheek of krediet kan krijgen en of iemands pensioen of lijfrentepolis wel toereikend is. Verder kunnen gebruikers uitrekenen hoe ze kunnen sparen of beleggen tegen het hoogste rendement. Van de andere kant kunnen ze ook zien wat ze maximaal aan krediet of hypotheek kunnen krijgen en tegen welke rente.

Privacy

Met toestemming van de consument maakt FinSave via DigiD gebruik van gegevens van de Belastingdienst, Mijn UWV, Mijn Overheid en Mijn Uniform Pensioenoverzicht en synchroniseert die in de app. Daarnaast moeten consumenten zelf allerlei gegevens invullen. Zo ontstaat een beeld van hun inkomsten, bezittingen, schulden en bestedingsruimte. ,,Alles is in overeenstemming met privacywet AVG. Alle gegevens komen in de eigen beveiligde omgeving van de gebruiker te staan. Adviseurs hebben alleen met toestemming van de gebruiker toegang tot die data”, legt algemeen directeur Armand Draijer uit.

Persoonlijk contact

Als gebruikers van de app na het zien van de berekeningen een aanvraag willen indienen, worden ze benaderd door een financieel adviseur of tussenpersoon die de aan FinSave gekoppelde adviesapplicatie FINIX gebruikt. ,,Dat gaat dus heel anders dan bij een vergelijkingswebsite als Independer. Daar regel je het met één click. Bij ons neemt een adviseur contact op om het te regelen. Dat is persoonlijker en veiliger”, zegt Draijer.

Invers

Een belangrijke factor in de beoordeling en berekening van de aanvragen door de app is het inkomsten- en uitgavenpatroon en de bestedingsruimte van de aanvrager. Hiervoor moeten ze allerlei informatie invullen en aanleveren, maar die is niet altijd 100 procent betrouwbaar. Daarom is FinSave in zee gegaan met fintech enabler Invers. Dat kan via zijn PSD2-vergunning na toestemming van de gebruiker alle banktransacties ophalen. Via haar slimme fintech platform worden die data gecategoriseerd en geanalyseerd. Zo geeft Invers in een split second een duidelijk financieel beeld van de inkomsten en uitgaven van de gebruiker, inclusief andere leningen, schulden en betalingsachterstanden.

Accurate data

,,Invers is hierin marktleider. Haar programma brengt tot 95 procent van alle uitgavencategorieën in kaart. Dat is mega. Zo krijgen we accurate cijfers binnen en dat is voor ons van groot belang. Nu kunnen we zien wat iemand aan loon of pensioen krijgt, aan PGB, wat iemand aan de auto uitgeeft, aan huur of hoe hoog de studieschuld is. Zo krijg je snel een beter beeld van iemands besteedbaar inkomen”, zegt Draijer. Na de aanvraag worden alle data weer vernietigd.

Corona

FinSave gebruikt de data uit banktransacties in eerste instantie bij kredietaanvragen, maar in de toekomst wil het die bij alle diensten en tools gebruiken. De app kan bijvoorbeeld een rol spelen bij de ondersteuning van zzp’ers en kleine ondernemers in sectoren die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis, bijvoorbeeld in de horeca of retail. Die bedrijven hebben behalve overheidssteun ook uitstel van belasting, huur of het terugbetalen van leningen gehad en moeten dat straks allemaal terug gaan betalen. Draijer: ,,Via de data van Invers kan ik  aantonen hoe hun inkomen en solvabiliteit er over een paar maanden uit gaan zien. Dat kan helpen bij het bepalen wanneer en hoeveel iemand kan terugbetalen.”

Echtscheiding

Het duidelijke overzicht dat banktransacties geven is zelfs bruikbaar bij echtscheidingen. FinSave ondersteunt echtscheidingsbemiddelaars die via de app duidelijker bezittingen, uitgaven en inkomsten in kaart kunnen brengen. ,,Het is altijd veel werk om die op tafel te krijgen. Straks zijn die zaken bij een echtscheiding makkelijker uit te zoeken, toe te lichten en te verdelen”, zegt hij.

Controle

Draijer werkte een jaar of drie aan de ontwikkeling van FinSave. Met vallen en opstaan staat er nu volgens hem een geweldig product. Sinds enkele maanden is de vernieuwde website in de lucht en kan de app gedownload worden in de App Store en Google Play. Voor het gebruik ontvangt de gebruiker een unieke code van de adviseur.

Draijer: ,,FinSave geeft gebruikers controle over hun financiële situatie en Invers helpt die situatie inzichtelijk te maken. Daardoor kunnen we straks zelfs budgetadvies geven, maar dan zonder met het vingertje te wijzen.”