Het succes achter Beyonder’s SaaS-platform voor binnenvaartsector toegelicht

Beyonder (voorheen House of Clouds) is een Nederlandse IT-dienstverlener die zich richt op digitale versnelling en weerbaarheid voor ondernemende bedrijven in Europa.

Beyonder - voorheen bekend als House of Clouds - is een Nederlandse IT-dienstverlener die zich richt op digitale versnelling en weerbaarheid voor ondernemende bedrijven in Europa. Het bedrijf biedt oplossingen op het gebied van business automation en bescherming, waaronder digitale strategie, data & AI, softwareontwikkeling en cybersecurity.

Michiel Lampe van Beyonder licht een bijzonder project toe dat dat is ontwikkeld voor financieringsvraagstukken in de binnenvaartsector.  Binnenvaartondernemers, vaak familiebedrijven, ervaren uitdagingen bij het verkrijgen van financiering via traditionele banken. Om dit probleem aan te pakken, werd een netwerk van informele investeerders opgebouwd, vaak ex-schippers, om financiering te verstrekken. “Feitelijk een soort crowdfunding”, aldus Lampe. Beyonder ontwikkelde een SaaS-platform dat deze financieringsprocessen faciliteert. Het platform stelt adviseurs in staat om financieringsprojecten aan te maken, waarin details over de ondernemer, het schip en de financiële behoeften worden gepresenteerd. Investeerders kunnen vervolgens inschrijven op obligaties. Na succesvolle financiering worden de formele stappen, zoals notariële afhandeling en hypotheekrechten, doorlopen.

Een belangrijk aspect van het platform is het monitoren van terugbetalingen. Lampe legt uit: "Wie gaat dan nou iedere maand zitten checken of dat allemaal netjes is overgemaakt?" Om dit proces te automatiseren, wordt gebruikgemaakt van de diensten van Invers. Met toestemming van de ondernemer wordt toegang verkregen tot banktransacties, waardoor het platform automatisch kan verifiëren of betalingen correct zijn uitgevoerd. Bij correcte betalingen wordt een groen vinkje weergegeven; bij afwijkingen wordt dit gesignaleerd, wat essentieel is gezien de doelgroep vaak niet vertrouwd is met digitale administratie.

Lampe benadrukt het belang van een controlemechanisme gedurende de looptijd van financieringen. Als een betaling uitblijft, genereert het systeem automatisch een signaal naar tussenpartij Bestsevaer Capital Funding, die vervolgens contact opneemt met de schipper. Als er geen oplossing komt, wordt de investeerder geïnformeerd. Eerder werden betalingsproblemen handmatig afgehandeld, wat leidde tot overbelasting bij Bestsevaer Capital Funding. Pogingen om automatische incasso's te implementeren stuitten op juridische beperkingen, vooral bij transacties tussen particulieren en ondernemers. 

Technische integratie met Invers

Het platform van Beyonder vraagt dagelijks transactiegegevens op van ondernemers met lopende financieringen. Deze gegevens worden geanalyseerd om te controleren of verwachte betalingen zijn uitgevoerd. Relevante data worden behouden; irrelevante data wordt verwijderd. Een week na de verwachte betalingstermijn controleert het systeem automatisch op uitblijvende betalingen en genereert indien nodig waarschuwingen. Dit proces is volledig geautomatiseerd. Ondernemers moeten periodiek toestemming geven voor toegang tot hun bankgegevens, een proces dat is geïntegreerd in het portal. Iedere gebruiker heeft toegang tot relevante informatie binnen het platform.

Het systeem hanteert eenvoudige indicatoren: een groen vinkje voor correcte betalingen en een rood kruisje voor ontbrekende of incorrecte betalingen. Lampe: "Het is eigenlijk gewoon een fantastisch klein stukje functionaliteit waar we ons enorm mee onderscheiden van crowdfunding platforms." Deze samenwerking tussen Beyonder en Invers toont aan hoe gerichte technologische oplossingen kunnen bijdragen aan transparantie en vertrouwen in nichemarkten zoals de binnenvaart.

Succes en potentieel ondanks kleine beperkingen

Lampe erkent dat het huidige systeem, hoewel effectief, nog steeds afhankelijk is van handmatige acties door ondernemers. Ondernemers hebben de mogelijkheid om een bestand te genereren waarmee ze alle transacties in één keer in hun bankrekening kunnen laden. Echter, dit vereist nog steeds regelmatige handmatige acties, wat problematisch kan zijn voor ondernemers die niet digitaal vaardig zijn. Lampe stipt dan ook de de hoop op toekomstige verbeteringen aan: "Als je het automatisch zou kunnen incasseren op de een of andere manier, dat zou natuurlijk het gouden ei zijn." Hij verwijst naar de aankomende Europese richtlijn, de Consumer Credit Directive 2 (CCD2), die mogelijk ruimte biedt voor automatische incasso's met toestemming van de ondernemer. Deze richtlijn, die op 20 november 2023 in werking is getreden, moet uiterlijk op 20 november 2025 door EU-lidstaten in nationale wetgeving worden omgezet en zal vanaf 20 november 2026 volledig van toepassing zijn. 

Tegelijkertijd benadrukt Lampe dat, ondanks de huidige beperkingen, het platform effectief functioneert en dat de samenwerking met Invers cruciaal is voor het succes: "zoals iedere goede uitvinding is het nu kinderlijk eenvoudig en werkt het prima." Problemen met betalingen komen zelden voor en het platform heeft inmiddels meer dan twintig projecten heeft gefaciliteerd, met financieringsbedragen variërend van een half miljoen tot anderhalf miljoen euro. Lampe ziet bovendien potentieel voor het platform in andere sectoren waar traditionele financiering moeilijk te verkrijgen is, zoals vastgoed, zeilvracht en landbouw: “Het hoeft natuurlijk helemaal niet iets met varen te maken te hebben, maar wel met specifieke financiering vraagstukken waar de traditionele banksector wat terughoudender is.”

Begin met Open Banking

Benieuwd naar de mogelijkheden en kansen voor uw bedrijf? In een vrijblijvende live demo laten wij zien hoe Open Banking in zijn werk gaat en wat het uw organisatie kan brengen.

  • Alle banktransacties worden verrijkt tot wel 95% (!)
  • Een hogere klanttevredenheid bij uw klanten
  • Tijdsbesparing door de grotere efficiëntie
  • Hogere klant acceptatiegraad
  • Veel sneller resultaat

Demo request