YincQ houdt werknemers FinancieelGezond.nl, waardoor ze beter presteren

Werknemers die financieel gezond zijn, hebben een hogere productiviteit, zijn gelukkiger en minder vaak ziek, weten ze bij YincQ. De fintech organisatie bouwde de website FinancieelGezond.nl, waarmee werknemers onder meer hun huishoudboekje op orde kunnen krijgen. Ook kunnen ze zien hoeveel ze moeten sparen voor een huis of de studie van hun kinderen of zelf uitrekenen wanneer ze eerder met pensioen kunnen.

Inmiddels hebben bijna 20.000 werknemers in Nederland toegang tot de web app, die door hun werkgever gratis beschikbaar wordt gesteld. FinancieelGezond.nl kan snel inzicht geven in hun financiële situatie, zonder dat ze allerlei formulieren of andere papieren gegevens hoeven aan te leveren. Dat scheelt veel tijd en rompslomp.

Coronatijd

YincQ werd in 2017 opgericht door Ronald Stolk en Richard Teuns. De startup startte als consultant voor grotere bouwbedrijven, om ze te helpen met sociale plannen, ontslagprocedures en pensionering van werknemers. Veel gegevens van die werknemers werden nog in de spreekwoordelijke oude schoenendoos aangeleverd. ,,We dachten: dat moeten we slimmer kunnen doen”, vertelt het tweetal. Tijdens de coronacrisis bouwden ze hiervoor een digitaal platform: FinancieelGezond.nl. 

Inzicht in financiële situatie

Daarin zijn alle cao’s, wetten en regels, arbeidsvoorwaarden, pensioenregelingen, overlijdensverzekeringen en andere afspraken met werkgevers verwerkt. Met toestemming van de werknemers worden ook hun gegevens van de Belastingdienst, Mijn Overheid, Mijn Pensioenoverzicht en het UWV opgehaald. De laatste stap is het delen van hun banktransacties, die door algoritmes geanalyseerd worden. Als ze daarvoor toestemming geven, krijgen ze in een mum van tijd inzicht in hun eigen financiële situatie, nu en in de toekomst. Ook geeft de web app tips en adviezen. Bijvoorbeeld over hoe ze eerder met pensioen kunnen gaan, hoeveel ze moeten sparen om een huis te kopen of om de kinderen te laten studeren. Maar ook hoe ze hun uitgaven beter kunnen afstemmen op hun inkomsten. Hebben mensen meer vragen, dan kunnen ze een afspraak maken met een consultant. Uiteraard blijven alle persoonlijke gegevens privé en krijgt de werkgever die nooit te zien.

Stip op de horizon

Waarom zou een werkgever dit inkopen? ,,Omdat er een wederzijds belang is”, stelt Teuns. ,,De werkgever heeft belang bij financieel gezonde werknemers, want ongezonde werknemers verzuimen meer. Als je op je 62ste versleten bent en wilt stoppen, dan meld je je ziek, terwijl er ook andere oplossingen zijn. Bijvoorbeeld eerder stoppen met werken.”

FinancieelGezond.nl helpt werknemers een stip op de horizon te zetten, bijvoorbeeld om vroeger pensioen te kunnen. ,,Wij geven inzicht in de inkomsten en uitgaven en laten zien wat het financieel betekent om een paar jaar eerder te stoppen”, legt Teuns uit.

Schulden voorkomen

Door inzicht te geven in hun actuele financiële situatie, kan het platform ook schulden voorkomen. Daarnaast helpt het mensen andere doelen stellen en bereiken. ,,Iemand die twintig is denkt meer aan een sabbatical, aan kinderen of een huis kopen. Elke leeftijdsfase heeft zijn eigen wensen en doelstellingen”, vertellen Teuns en Stolk.

De web app kan ook werkgevers helpen aan nieuw personeel door de goede en secundaire arbeidsvoorwaarden te promoten. Dat gaat dus verder dan alleen een auto van de zaak. 

Digitaal werkt sneller

Dat alles digitaal gaat, scheelt enorm veel tijd ten opzichte van de oude methode met de schoenendoos. Ook gaat het sneller dan een gesprek met de baas. Volgens de twee kunnen zowel jongeren als ouderen op het platform uit de voeten, al heeft de laatste groep soms wat extra hulp nodig. Stolk: ,Je kunt iedereen wat bieden als je het digitaal aanbiedt. Of er nu een financieel coach of consultant eerst met je naar de schoenendoos gaat kijken, alles inventariseert en een optelsom maakt van alle uitgaven, of dat het allemaal digitaal kan; dat is nogal een verschil in tijd en investering voor een werkgever.”

Invers

Om niet alleen naar de toekomst, maar ook naar het heden te kunnen kijken heeft YincQ inzicht in het uitgavenpatroon van werknemers nodig. Daarvoor werkt de startup samen met creatief FinTech software ontwikkelbedrijf Invers. Dat heeft sinds 2019 een zogeheten PSD2-vergunning van De Nederlandsche Bank voor Open Banking. Via dat systeem kunnen consumenten aan derden toegang geven tot hun betaalrekeningen. Na toestemming worden de banktransacties digitaal opgehaald. Vervolgens kan Invers die gegevens categoriseren, verrijken en analyseren, zodat een nauwkeurig beeld van iemand financiële situatie ontstaat. Deze diensten worden onder meer gebruikt door banken, financiële dienstverleners, administratiekantoren, accountants, maar ook door marktonderzoekbureaus of software leveranciers. ,,Invers is de specialist op dit gebied en we werken graag rechtstreeks met specialisten”, vertellen de twee. ,,Zij kunnen tot 95 procent van alle data categoriseren. Ook zijn hun categorieën heel uitgebreid en kunnen we die meteen spiegelen met het Nibud.”