Yeaz! helpt kleine ondernemers met snelle kredietverlening

Kleine ondernemers en zzp’ers krijgen niet zo makkelijk een lening bij de bank. Bij Yeaz! krijgen ze binnen vijftien minuten te horen of ze ervoor in aanmerking komen. Die snelle kredietcheck is mede mogelijk dankzij de analyse van hun banktransacties door Invers.

Yeaz! is onderdeel van het Zweedse SVEA Ekonomi, dat al sinds 1981 financiële diensten als sparen en zakelijke financieringen aanbiedt in Zweden, Finland, Noorwegen, Denemarken en Zwitserland. Directeur Laurens van der Starre begon in mei 2018 met Yeaz! in Nederland om in te springen op de financieringsbehoefte van kleinere ondernemers en zzp’ers, van kappers tot aannemers en alles wat er tussen zit.

Snelle kredietcheck

Die komen maar moeilijk aan een krediet via de bank. Bovendien duren dat soort aanvragen lang en moeten ze veel stukken inleveren zoals jaarrekeningen of businessplannen, iets wat niet elke ondernemer heeft. Via Yeaz! kunnen ze online leningen tot 50.000 euro aanvragen. Dankzij een snelle kredietcheck is meteen duidelijk of ze hiervoor in aanmerking komen en of ze de lening kunnen terugbetalen. Als de uitkomst positief is staat het geld de volgende werkdag op hun rekening.

Lagere rente

Om de betaalcapaciteit van ondernemers te kunnen inschatten moest Yeaz! in het begin kredietprofielen opvragen bij de grote databureaus. Maar die data zijn niet volledig en houden dus risico’s in. Ergo: een hogere rente voor de lenende ondernemers. Sinds het najaar van 2019 werkt Yeaz! hiervoor samen met Invers, dat een PSD2-vergunning heeft. Invers haalt na toestemming van de klant via zijn FinTech platform diens banktransacties op en categoriseert en analyseert die. Het programma herkent alle inkomsten- en uitgavencategorieën en geeft in een split second een duidelijk financieel beeld van de inkomsten en uitgaven van de ondernemer, inclusief andere leningen, schulden en betalingsachterstanden. ,,Daardoor is onze kredietbeoordeling aanmerkelijk verbeterd”, zegt Van der Starre. ,,Wij krijgen een beter risicoprofiel en kunnen beter inschatten of het verstandig is om te lenen. Daardoor kunnen we ook een lagere rente berekenen.”

Sneller en efficiënter

Die rente lag bij Yeaz! in de beginperiode tussen de 20 en 25 procent per jaar en is nu gezakt naar gemiddeld 18 of 19 procent. Het grootste voordeel voor ondernemers is echter de snelheid van het proces, benadrukt Van der Starre. ,,Eigenlijk spreken we niet van snel, maar van efficiënt. We doen dezelfde kredietcheck als een bank, maar omdat we dat efficiënter doen, kunnen we sneller een besluit nemen.”

Afgewezen

Yeaz! is inmiddels aangesloten bij de Stichting MKB Financiering, die de toegang tot alternatieve financieringsmogelijkheden voor ondernemers wil verbeteren. Ook staat de overheid garant voor de uitstaande leningen. Volgens Van der Starre kloppen veel kleine ondernemers aan die door banken zijn afgewezen. ,,Daar moeten ze van alles opzoeken en inleveren zoals jaarrekeningen en accountantsverklaringen. Bij ons kan dat met een druk op de knop”, vertelt hij. ,,Jaarrekeningen zijn ook niet altijd betrouwbaar. Stel je hebt als ondernemer in 2020 een goed jaar gedraaid, maar in januari van 2021 verlies je een rechtszaak en moet je 5000 euro per maand terug gaan betalen. Dat zie ik niet in de jaarrekening, maar wel in de banktransacties.”

Concurrentie

Invers kan tot 95 procent van alle transacties verrijken. ,,Dat is een hele hoge score en dat is waar het uiteindelijk om gaat”, zegt Van der Starre. ,,Daarom zijn we ook de samenwerking aangegaan. Als je in Nederland doet wat wij doen en je wilt de concurrentie voorblijven, dan moet je met Invers in zee gaan. Zij hebben diverse huishoudboekjes voor de grote banken en voor hun zelf gebouwd, dus zijn hebben veel geleerd over transacties categoriseren. Daarom kunnen ze nu zo’n goed product aanbieden.”

Verantwoordelijkheid

Van der Starre geeft veel ondernemers krediet die elders nul op het rekest krijgen. ,,Het voordeel van onze werkwijze is dat we ondernemers snel op weg kunnen helpen, maar we willen dat wel maatschappelijk verantwoord doen”, stelt hij. ,,Dankzij Invers kunnen wij gewoon zien hoe iemand ervoor staat. Zij leveren de data, waardoor wij met onze eigen programma’s een betere risicoanalyse kunnen doen, een beter besluit kunnen nemen en op verantwoorde wijze geld kunnen uitlenen.”