Beequip: ook in coronacrisis zwaar materieel leasen door analyse banktransacties

Beequip heeft voor meer dan 700 miljoen euro aan kranen, vrachtwagens en ander zwaar materieel geleaset aan MKB-bedrijven in onder andere de bouw, infra en logistieke sector. Dankzij de analyse van banktransacties kan het bedrijf de kredietwaardigheid van klanten beter beoordelen en het risico verkleinen. Dat is vooral tijdens en na de coronacrisis van groot belang.

Beequip werd in 2015 opgericht door Peter Loef, Joris Linders en Giel Claes, respectievelijk eerder werkzaam voor ABN AMRO en PON Equipment. Hun doel is MKB-bedrijven - de motor van de Nederlandse economie - van goed materieel te voorzien en zo te helpen groeien. Daarom noemen ze zichzelf ‘business bestuivers’. Veel familiebedrijven in Nederland kunnen wel uitbreiden, maar vinden het lastig om de financiering rond te krijgen voor een nieuwe kraan, graafmachine, bus, truck, trailer, binnenvaartschip of ander equipment.

Snelle groei

Met Beequip willen de drie deze drempel verlagen, bijvoorbeeld door ook tweedehands materieel te leasen. Grote lease- en financieringsmaatschappijen hebben te weinig kennis van deze markt en kunnen daardoor het risico niet goed inschatten, terwijl Beequip de bedrijven die gebruikt materieel willen leasen goed kent en begrijpt. Het bedrijf groeit snel. Na vier actieve jaren heeft Beequip voor meer dan 700 miljoen euro aan leases verstrekt. Inmiddels werken er vijftig mensen op kantoor in Rotterdam en biedt Beequip leasemogelijkheden in 14 verschillende equipmentklassen. Grote kranen voor de bouw en trucks en trailers voor het wegtransport vormen daarbij de grootste categorie. Aan de basis van dat succes staan kennis van materieel, kennis van financiering en slimme ICT-oplossingen.

Jaarrekeningen

De kredietwaardigheid van klanten wordt tot nu toe vooral beoordeeld op basis van de jaarrekeningen. ,,Als de economie goed draait hebben jaarcijfers een goede voorspellende waarde voor de kredietwaardigheid van bedrijven”, vertelt Business Analyst Bart Hampsink van Beequip. ,,Nu kunnen we bijvoorbeeld aan de hand van de jaarrekening van 2019 zien of een bedrijf genoeg geld in het laatje heeft om onze lease te kunnen betalen. Maar in economisch zwaardere tijden wordt dat lastiger. Als we volgend jaar de kredietwaardigheid van bedrijven moeten beoordelen op basis van de jaarrekening van 2020 zouden we vanwege de coronacrisis veel klanten moeten afwijzen.”

Banktransacties

Om beter inzicht te krijgen in de solvabiliteit van bedrijven en hun inkomsten- en uitgavenpatroon dacht Beequip al voor de coronacrisis aan het analyseren van banktransacties. ,,Die geven een veel actueler beeld dan de jaarrekening en laten snel zien wat de cash-flow is, wat er op de bank staat en of een bedrijf in staat is de lease te betalen. We willen voorkomen dat een bedrijf failliet gaat tijdens de leaseperiode. Hoewel in de financiële wereld faillissementen worden ingecalculeerd, willen we geen lease aangaan met een bedrijf dat dit niet kan betalen”, zegt Hampsink.

Invers

Om inzicht te krijgen in de banktransacties van klanten ging Beequip in mei een samenwerking aan met Invers Invers. Dat heeft een PSD2-vergunning om banktransacties op te halen en categoriseert en analyseert die met haar slimme FinTech platform. Het bedrijf kan als enige in Nederland tot 95 procent van alle banktransacties verrijken en categoriseren. Hampsink: ,,Zij bekijken aan de hand van de historie van inkomsten en uitgaven hoe de cashflow eruit ziet, waar de omzet vandaan komt en waar het geld aan uitgegeven wordt. Daarnaast geven ze een overzicht van alle inkomsten en uitgaven. Dat verkleint het lease-risico. Als je betere data hebt en een betere analyse kunt toepassen kun je een betere schifting maken tussen financieel gezonde en minder gezonde bedrijven.”

Corona

Vooral in coronatijd kan dit positief uitpakken voor nieuwe klanten die zich melden. Bedrijven die volgend jaar aankomen met een slechte jaarrekening over 2020 zouden waarschijnlijk niet in aanmerking komen voor een lease, terwijl ze wellicht gezond zijn en dan weer een goede omzet draaien. ,,Dankzij de analyse van banktransacties kunnen we dan bedrijven toelaten die we anders misschien zouden afwijzen. Zo kunnen we ook in moeilijke tijden MKB-bedrijven blijven helpen”, stelt Hampsink.

PSD2-vergunning

Beequip maakt gebruik van de PSD2-vergunning die Invers heeft. Die wet geeft rekeninghouders controle over hun eigen banktransacties, waardoor ze partijen als Invers of Beequip toestemming kunnen geven om die in te zien en te analyseren. Uiteraard met alle privacy-waarborgen. Het voordeel voor klanten van Beequip is dat ze sneller antwoord krijgen op hun aanvraag en meteen duidelijk is of ze de lease wel kunnen betalen.